25 augustus 2015

Verkoopadvies

Zelf je woning verkopen

Als je je woning wilt verkopen kun je een makelaar inschakelen, maar je kunt het natuurlijk ook zelf doen.
Er is momenteel een sterke trend te bespeuren in het zelf verkopen van een woning. Niet in de eerste plaats om (veel) geld te besparen maar ook omdat het leuk is om je eigen huis te verkopen en niet eens zo moeilijk als je je op een aantal zaken goed voorbereid.
Hieronder volgen in het kort 4 globale stappen die aan de orde zijn bij de verkoop van een woning.

  1. Voorbereiden, inventariseren: Alle informatie die je hebt van je huis verzamelen; bestaande koopakte, foto’s, tekeningen, maten en oppervlaktes, kadastrale gegevens, woz-waarde. Het verzamelen van deze gegevens kan ook later in het traject, als je ze maar hebt als er geïnteresseerden komen kijken. Deze gegevens moet je doorgaans ook verzamelen als je een makelaar inschakelt. Nu nog een reële vraagprijs bepalen voor uw woning.
  2. Publiceren: Je woning gratis op www.woonwin.nl plaatsen.
  3. Bezichtigingen: Bezichtigingen afspreken met mensen die je benaderen of die je zelf benadert.
  4. Verkopen: Koopovereenkomst opstellen en afspraak met een notaris maken. De notaris kan ook de koopakte voor je opstellen.

1. Voorbereiden, inventariseren

Je hebt besloten je huis te gaan verkopen… dus tijd om aan de slag te gaan; verzamel alle gegevens van je huis zoals de bestaande koopakte, tekeningen en eventuele foto’s die je al hebt. Neem zo nodig maten van ruimtes op indien je die niet van de tekening kunt aflezen. De kadastrale gegevens van je woning staan doorgaans in je koopakte, maar heb je die niet dan kun je die opvragen bij het kadaster. Als je geregistreerd en ingelogd bent op jouw woonwin account, vind je diverse adressen en links, onder andere van het kadaster. Een vraagprijs bepalen is uiteraard ook een belangrijke stap in het traject. Je hebt een actuele opgave van de woz-waarde. Deze woz-waarde kan een eerste uitgangspunt zijn voor de bepaling van je vraagprijs maar daarnaast is het ook goed om te kijken voor welke bedragen gelijksoortige woningen in je omgeving zijn verkocht. Ook deze informatie kun je opvragen via het kadaster. Je bepaalt de vraagprijs doorgaans ‘kosten koper’ (k.k.). Kom je er niet uit of wil je advies over een vraagprijs, dan kun je altijd een taxateur inschakelen om een waardebepaling te laten maken van jouw woning. Tijd om foto’s te maken van je huis en tuin. Ruim alle ruimtes die je wilt fotograferen goed op, verzet eventueel meubels om de ruimte goed op de foto te krijgen. De mooiste foto’s, zeker van de buitenkant van de woning en de tuin, maak je op een mooie zonnige dag.

2. Publiceren

Nu je alle gegevens hebt en een vraagprijs hebt bepaald is het tijd om je woning op www.woonwin.nl te plaatsen. Als je je woning gaat verkopen registreer je op de homepagina via ‘Registreren’ of via de knop ‘Plaats gratis je woonruimte’ en vul je gegevens in. Vul de gegevens van je woning in en plaats goede foto’s. Klaar, jouw woning is geplaatst, gratis. Geïnteresseerde woningzoekers kunnen je woning vinden en contact met je opnemen. Je kunt ook contact opnemen met geïnteresseerde woningzoekers met een woonwens die matcht met jouw woning. Dus tijd om bezichtigingen af te spreken…

3. Bezichtigingen

Heb je een bezichtigingsafspraak? Ruim van tevoren je woning en tuin op en presenteer je woning zo goed mogelijk. Wees eerlijk over je woning en overdrijf niet in je verhaal, dat wordt uiteraard het meest gewaardeerd.
Is er interesse in je woning en wordt er een bod gedaan dan kun je in onderhandeling gaan. Overweeg goed het bod en jouw eventuele tegenbod en probeer tot overeenstemming te komen. Heb je overeenstemming dan kun je de (voorlopige) koopovereenkomst gaan opstellen. Als je ingelogd bent op je account van woonwin, vind je op de ‘Documenten‘ pagina links naar model koopovereenkomsten.

4. Verkopen

Je kunt in dit stadium al contact opnemen met een notaris om een koopovereenkomst op te laten stellen. Gebruikelijk is dat de koper de notaris ‘uitzoekt’, omdat de koper bij kosten koper ook de notaris betaald. De definitieve verkoop verloopt altijd via de notaris en de notaris kan voor jou dus ook de (voorlopige) koopovereenkomst opstellen. De notaris doet ook (kadastraal) onderzoek naar je woning en kan je in deze fase over verschillende aspecten adviseren. Vervolgens kan het definitieve passeren van de koopakte plaatsvinden en is je woning verkocht. Gefeliciteerd!